Skupština Republike Kosova

Skupština je održala prvu sednicu za jesenje zasedanje

20.09.2021

Skupština Republike Kosovo, pod predsedavanjem čelnika Skupštine Glauk Konjufca, održala je danas plenarnu sednicu, prvu jesenjeg zasedanja.

Sednica je počela izjavama van dnevnog reda i pitanjima poslanika upućene kabinetu vlade.

Na kraju vremena predviđenog za izjave van dnevnog reda, za davanje odgovora na neka pitanja koja su pokrenuli poslanici, reč je uzeo premijer Albin Kurti.
 
Osvrnuvši se na najnovija dešavanja, naime reciprocitet registarskih tablica vozila na severu Kosova, premijer Kurti je, između ostalog, rekao da danas počinje primena sporazuma, za koju se, kako je rekao, i Srbija složila, uz pomoć́ Evropske unije. Sloboda kretanja, dodao je premijer Kurti, osim što je ljudsko i građansko pravo, takođe je evropska vrednost.
 
Skupština je nastavila rad ove sednice razmatranjem dva nacrta zakona u prvom čitanju. Tako da je Skupština usvojila Nacrt zakona o imovinskim pravima stranih državljana u Republici Kosovo, kao i Nacrt zakona o Agenciji za sprečavanje korupcije.

Ove nacrte zakona prethodno je predstavila ministarka pravde Albulena Haxhiu, dok je preporuke funkcionalne komisije za njihovo odobrenje predstavio poslanik Adnan Rrustemi, predsednik Komisije za zakonodavstvo, mandate, imunitete, Poslovnik Skupštine i nadzor Agencije za borbu protiv korupcije. 

Nacrti zakona  podržani su od strane PG VV, PG PDK i LDK-a.

Na kraju, prisutni poslanici na sednici izglasali su formiranje Ad-hoc komisije za izbor osam kandidata iz redova albanske i jedan kandidat iz redova srpske zajednice u Upravnom odboru  RTK-a.