Skupština Republike Kosova

Predsedavajući stalne delegacije Skupštine u Parlamentarnoj skupštini Frankofonije, poslanik Dimal Basha, učestvuje na Konferenciji predsednika Evropskog regiona u okviru Parlamentarne skupštine Frankofonije 

19.03.2024

Na poziv predsednika Skupštine Republike Moldavije Igor Grosu, predsedavajući delegacije Skupštine Republike Kosovo u Parlamentarnoj skupštini Frankofonije (PSF), poslanik Dimal Basha, prisustvuje Konferenciji predsednika Evropskog regiona u okviru Parlamentarne skupštine Frankofonije (PSF), koja se održava u Parlamentu Moldavije u Kišinjevu. 

Tokom ovog sastanka, pred delegacijama PSF, predsedavajući Basha je danas predstavio temu i program pripreme skupštine XXXVI Regionalne Evrope u PSF, u okviru Parlamentarne skupštine Frankofonije (PSF), koja će biti održana po prvi put u Prištini od 10. do 14. novembra 2024. godine.  

U svom izlaganju na ovoj konferenciji, Basha je, između ostalog, istakao ulogu PSF-a u prevazilaženju razlika i unapređenju dijaloga između zemalja, izrazivši spremnost za međusobnu saradnju u budućnosti.

Urađeno je predstavljanje detalja za program Regionalne skupštine PSF, koja je zakazana za novembar ove godine, uključujući temu i kulturnu posetu koju će Skupština organizovati za goste 11. novembra. Međutim, 12. i 13. novembra u plenarnoj sali biće obrađena tema „Bitka protiv hibridnog ratovanja“, tema koju su delegacije učesnice jednoglasno odobrile i koju će u tri različita panela obavljati različiti evropski stručnjaci. 

Na kraju svog izlaganja, predsedavajući Basha je izrazio spremnost da poželi dobrodošlicu kolegama iz cele Evrope i zahvalio se delegacijama učesnicama na glasanju i na mogućnosti saradnje u okviru PSF-a. 

Tokom ove konferencije, učesnici su razgovarali i o saradnji na frankofonskom području, borbi protiv dezinformacija; evolucija političke situacije na frankofonskom području, uticaj rata u Ukrajini i način na koji EU reaguje na strane intervencije, a predstavljen je i izveštaj o trenutnoj situaciji i prisustvu predstavnika Frankofonije u Moldaviji.  

Konferenciji predsednika regiona Evrope u okviru PSF-a prethodio je seminar o jačanju kapaciteta parlamentaraca u borbi protiv dezinformacija i lažnih vesti.