Skupština Republike Kosova

Skupština je nastavila rad sa prethodnih plenarnih sednica

28.03.2024

Nakon vanredne sednice, Skupština je danas nastavila rad sa februarske i martovske plenarne sednice, uz neke od preostalih tačaka.

Sednica je nastavljena glasanjem o drugom čitanju Nacrta zakona o vinu, za koji nije bilo odlučivanja i ista tačka se prenosi na sledećoj sednici. Nadalje, Skupština je na prvom čitanju razmotrila Nacrt zakona o eksproprijaciji nepokretne imovine, koji je predstavio ministar životne sredine, prostornog planiranja i infrastrukture Liburn Aliu. Nakon izlaganja, nacrt zakona je stavljen na glasanje, ali za isti nije bilo kvoruma i zbog toga se odlaže za sledeću sednicu. 

Skupština je većinom glasova, u načelu, usvojila Nacrt zakona o putevima, dok je na prvom čitanju razmotrila Nacrt zakona o o priznanicama  za poljoprivredne useve i skladišnice. Ovaj nacrt zakona predstavio je i obrazložio ministar poljoprivrede, šumarstva i ruralnog razvoja Faton Peci. Nacrt zakona dobio je glasove većine prisutnih poslanika. 

Skupština je nastavila sa ostalim tačkama dnevnog reda, u kojima je bilo predviđeno glasanje o Nacionalnom programu nauke 2023/2028, koji je u nedostatku odlučivanja odložen za sledeću sednicu, kao i razmatranje Nacrt- deklaracije o odnosima Republike Kosovo sa Sjedinjenim Državama. 

Sednica je nastavljena razmatranjem godišnjeg izveštaja Fonda penzijske štednje Kosova za 2022. godinu, koji je dobio većinu glasova. 

Poslanici su takođe razmotrili i usvojili godišnji izveštaj o stanju životne sredine na Kosovu za 2022. godinu, nacrt rezolucije o ocenjivanju rada Regulatorne ureda za energiju za 2022. godinu, izveštaj sa preporukama nadzora nad sprovođenjem građanskog zakona protiv klevete i uvrede, preporuke iz nadzora nad sprovođenjem Zakona o semenu, preporuke iz nadzora nad sprovođenjem Zakona o obogaćivanju brašna i preporuke za izveštaj revizije učinka „Prihodi od zakupnina u Kosovskoj agenciji za privatizaciju za period 2012- 2021“. 

Zbog nedostatka kvoruma, Skupština je za narednu sednicu odložila glasanje o drugom čitanju Nacrta zakona o reproduktivnom zdravlju i medicinski potpomognutoj oplodnji, kao i glasanje o osnivanju Parlamentarne istražne  komisije o izvršnim nadležnostima Ministarstvo pravde u vezi sa sumnjivim požarima u Institutu za sudsku medicinu nestankom uzoraka u slučaju Astri Dehari i svako postupanje ili nečinjenje ovog ministarstva kojim je narušena nezavisnost i zakonska odgovornost ovog instituta.
 
Sednica je nastavljena drugim krugom glasanja za izbor člana Borda Radio-televizije Kosova iz redova albanske zajednice. Nakon tajnog glasanja utvrđeno je da nijedan od kandidata, Albinot Hamiti i Albinot Maloku, nije dobio dovoljno glasova da bude izabran za člana Borda i za ovu funkciju konkurs će biti ponovo raspisan.

Skupština je razmotrila i usvojila Rezoluciju o ocenjivanju rada Regulatornog autoriteta za usluge vode za 2022. godinu i Rezoluciju za ocenu rada Kosovske agencije za privatizaciju za 2022. godinu, dok je nacrt rezolucije za rešavanje pitanja emigracije građana iz Republike Kosovo odložena za sledeću sednicu. 

Skupština je sa 60 glasova protiv i jednim uzdržanim glasala protiv predloga rezolucije za veliki broj jedno izvornih ugovora potpisanih tokom mandata Kurtijeve vlade.