Skupština Republike Kosova

Ambasador Slovenije se sastao sa predsednicom Skupštine Vjosa Osmani: Slovenija podržavan viznu liberalizaciju za Kosovo

18.02.2020

Predsednica Skupštine  Kosova, dr. Vjosa Osmani, primila je na sastanku ambasadora Slovenije Bojana Bertoncelja. On je gospođi Osmani čestitao na poziciji i na 12-godišnjici nezavisnosti Kosova.

 

Istovremeno je naglasio da se spoljna politika Slovenije fokusira na zapadni Balkan. Ambasador Bertoncelj smatra novom fazu u kosovskoj politici,  predsedavanjem Skupštine od strane gospođe Osmani. Ponovo je potvrdio podršku Slovenije Kosovu u procesu liberalizacije viza i rekao je da je država Slovenije za regionalni razvoj i saradnju.

 

S druge strane, predsednica Skupštine Osmani, pomenula je investicije Slovenije na Kosovu i naglasila potrebu  za jačom saradnjom između dveju zemalja, posebno iz oblasti parlamentarne diplomatije. Informisala je  ambasadora Slovenije o stvaranju parlamentarnih grupa prijateljstva, od kojih će jedna biti sa Slovenijom.

 

Naglašavajući podršku Slovenije u mnogim procesima,  Osmani je zatražila da se ta podrška nastavi i u procesu evropskih integracija.