Skupština Republike Kosova

Skupština je nastavila rad plenarne sednice

28.09.2020

Sa 69 glasova Za, Skupština je izabrala Naim Qelaj za narodnog advokata 

Rad plenarne sednice Skupštine prekinut u petak, započet je danas, čestitkom predsednice Vjosa Osmani  upućenom građanima bošnjačke zajednice na Kosovu povodom njihovog dana. 

Predsednica Osmani je istakla da je istorija Kosova povezana sa bošnjačkim narodom i da je njihov doprinos veliki u formiranju države Kosovo.

“Na ovaj poseban dan za naše bošnjačke sunarodnike, želim da kažem da je narod Kosova zahvalan na njihovom doprinosu, na onome što odražavaju, naš kulturni diverzitet. Oni su važan deo istorije Kosova i ne možemo zaboraviti njihov doprinos”, navela je Osmani pred poslanicima.

O ulozi bošnjačke zajednice na Kosovu, ali i o njenim potrebama i zahtevima govorili su predstavnici ove zajednice u Skupštini Kosova, poslanici Rasim Demiri i Duda Balje.

Povodom dana bošnjačke zajednice, čestitke su uputili i predstavnici drugih parlamentarnih grupa.

Sednica je nastavljena zahtevom predsednika PG-LDK, Arben Gashi i podrškom apsolutne većine prisutnih poslanika, da se na kraju ove sednice vrate na glasanje sve tačke koje nisu usvojene na prethodnoj sednici.

Prema dnevnom redu, sednica je nastavljena trećim krugom tajnog glasanja za izbor narodnog advokata, sa jedinim preostalim kandidatom Naim Qelaj.

Nakon procedure glasanja, od ukupno 93 poslanika koji su glasali, Qelaj je dobio poverenje njih 69 i izabran je za narodnog advokata. 

Novoizabrani Narodni advokat preuzeo je dužnost odmah nakon polaganja zakletve u Skupštini, zahvaljujući se poslanicima na ukazanom poverenju.

Dok, za Nacrt zakona o zaštiti ratnih vrednosti OVK, Nacrt zakona br. 07/L-016 o ekonomskom oporavku - COVID-19, Predlog rezoluciju sa interpelacije ministra unutrašnjih poslova g. Agim Veliu, na zahtev poslanice Fatmire Kollçaku, koji je potpisalo još 9 poslanika iz Parlamentarne grupe Pokreta Samoopredeljenje, u vezi sa ulaskom i patroliranjem uniformisanih pripadnika Republike Srbije na teritoriji Republike Kosovo, odnosno u selo Karačevo opština Kamenica, kao i Nacrt zakona o privremenim merama za ublažavanje efekata pandemije “COVID-19”, nije bilo kvoruma za odlučivanje. 

Dok, sto se tiče Predlog rezolucije sa izveštavanja premijera Republike Kosovo, g. Avdullah Hoti u vezi sa dijalogom Kosovo - Srbija, predsednik PG- VV, Rexhep Selimi, naglasio je da je predlog  rezolucija još uvek u fazi usaglašavanja.