Govori Predsednika Skupstine

Govor Predsednika Skupštine Republike Kosova, Kadri Veseli, održan na spomen Akademiji, posvećenoj masakru u Račak

Poštovane porodice palih boraca,
Poštovane porodice martira,
Dame i gospodo,

Zajedno smo danas na akademiji povodom obeležavanja 15. januara 1999. godine, dan kada je u selu Račak izvršen jedan od najtežih zločina koji je šokirao ceo svet i duboko dirnuo savest čovečanstva .

Desetine stanovnika sela Račak su na varvarski način masakrirani od okupacionih srpskih snaga samo zato što nisu prihvatili ugnjetavanje i težili slobodi.


15. januar je dan naše tuge i ponosa. To je dan koji simbolizuje našu istorijsku sudbinu koja je prošla kroz patnje i žrtvovanja. To je dan na koji je pre 16 godina svet video našu istinu, istinu jednog naroda koji je odlučio da XX vek ne zaključuje u ropstvu, bez obzira na cenu koju je trebalo platiti.

Zločin u Račku je počinjen kako bi se razbilo verovanje našeg naroda na slobodu, ali ova projekcija je ispala potpuno pogrešna: teror i strah nikada ne mogu pobediti volju za slobodu.

Ono što je sledilo posle 15. januara 1999. godine je to potvrdilo: odlučnost našeg naroda pod vođstvom Oslobodilačke vojske Kosova da donosi slobodu Kosova je postala još veća i snažnija. To nam najbolje pokazuje herojsko pogibije velikog ratnika OVK, Ahmet Kaçiku i njegovih saboraca u odbrani tela martira Račka.

Znamo iz istorije da vladari uvek kada počine masakre imaju jedan jedini cilj, da ubijaju duh slobode jednog naroda. U Račku je ovaj crni scenario izgubio bitku sa našom nepobedivom težnjom za oslobađanje Kosova od jednog svirepog režima sa jasnim fašističkim obeležjima

Danas, Kosovo je slobodno i nezavisno, zahvaljujući krvi hiljade palih boraca i martira našeg naroda. Danas mi gradimo jednu demokratsku državu, koja radi na tome da postane deo porodice evropskih vrednosti.

Naša je obaveza, kao građani i institucije, da amanet martira Račka i celokupnog Kosova, sprovodimo u život našim delima, kako bi zagarantovali slobodu i budućnost našeg Kosova, naše drage domovine.


Slava martirima Račka!
Slava svim martirima i palim borcima Kosova!