Vesti

Sa sednice Komisije za obrazovanje...

Utorak, 06.02.2018
Na današnjoj sednici Komisije za obrazovanje, nauku, tehnologiju, kulturu, omladinu, sport, inovacije i preduzetništvo, kojoj je predsedavao Ismajl Kurteshi, predsednik Komisije, razmatrala je u načelu Nacrt zakona o Inspektoratu obrazovanja u Republici Kosovo.

Na ovom sastanku, za obrazloženje Nacrta zakona pozvan je ministar obrazovanja nauke i tehnologije Shyqyri Bytyqi.

Ministar Bytyqi, Nacrt zakona o Inspektorata obrazovanja ocenio je od izuzetnog značaja, budući da će isti, kako je rekao ministar, garantovati visok kvalitet pred univerzitetskog i visokog obrazovanja. On je rekao da će se povećati broj inspektora obrazovanja, koji će biti podeljeni u dve kategorije: Inspektori u oblasti pedagoškog obrazovanja i administrativni inspektori.

Takođe, ministar je govorio i o performansi nastavnika i učenika, koja će se monitorisati od Inspektorata obrazovanja.

Tokom diskusije članovi Komisije su dali svoje sugestije i primedbe. Predloženo je da se formira agencija Inspektorata obrazovanja na Kosovu, koja će biti ne zavisna i bez političkih uticaja. Takođe, predloženo je i da se za regione izaberu inspektori koji su eksperti za oblast obrazovanja, kao i da se urade ocene i učenika za njihove nastavnike .

Na kraju sastanka, Komisija je preporučila Skupštini usvajanje Nacrta zakona o Inspektoratu obrazovanja u Republici Kosovo.

 

Nga mbledhja e Komisionit për Arsim...